Spoznali sme laureátov ocenenia sTOPa 2023

V 5. ročníku ocenenia, ktoré zviditeľňuje hodnoty aktívneho občianstva a participácie si 22. marca 2024 v Trnave prebralo ocenenie 29 osobnosti v 6 kategóriách.  Poslaním ocenenia sTOPa je zviditeľniť a oceniť výnimočných ľudí a subjekty, ktoré svojou prácou pomáhajú vytvárať pozitívne prostredie pre život mládeže  v každom kraji Slovenska. Oceňovanie udeľovala Asociácia krajských rád mládeže v spolupráci Odborom mládeže a prierezových tém Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

 V každej kategórií bolo vyhlásené aj hlavné ocenenie za výnimočný prínos, ktoré získali: v kategórií aktívny mládežník  Lukáš Švaňa z Kysuckého Nového Mesta, ktorý dnes reprezentuje viac ako 71 miliónov mladých Európanov ako mládežnícky delegát Európskej únie v OSN. Stal sa prvým Slovákom s týmto mandátom. Je poradcom delegácie EÚ pri OSN v New Yorku a radí štátnym inštitúciám v EÚ a mimo nej. Moderuje podcast Európskej delegácie pri OSN. V kategórií aktívny občan si hlavné ocenenie odniesol Štefan Beláň z Dubnice nad Váhom, ktorý celý život pracuje pre rozvoj osobnosti mladých ľudí v rôznych oblastiach. V kategórií TOP líder samosprávy hlavnú cenu získal Marcel Filaga, primátor mesta Šurany a poslanec Nitrianskej VÚC, ktorý vytvára lepšie podmienky pre rozvoj detí a mládeže zo sociálne znevýhodneného prostredia. V kategórií Obec/ mesto s najpriateľskejším vzťahom k mládeži hlavnú cenu získalo mesto Sereď, ktoré do života mladých ľudí investuje mnoho času a prostriedkov. V kategórií TOP projekt hlavnú cenu získala iniciatíva Dobrovoľníci deťom. Jedná sa o jeden z najväčších a najdlhšie trvajúcich mládežníckych projektov v Trnavskom samosprávnom kraji.  V kategórií Top subjekt, neformálna skupina získala hlavnú cenu Mládež v Kátlovciach, ktorá je charakteristická pravidelnou tematický zameranou prácou pre deti a mladých v obci a aktívnou spoluprácou s vedením obce.

Dnes sme mali česť prejaviť uznanie a pozornosť nevšedným osobnostiam, ktoré sa rozhodli robiť svet v miestnych komunitách krajším a bohatším. Do každého kúta slovenskej krajiny  posielame ocenením motiváciu a príklady dobrej praxe- ak človek chce  všetko sa dá,“ povedal predseda Asociácie krajských rád mládeže Tibor Iró.

Matúš Čiernik z organizácie Živý priestor sa po podujatí podelil o svoj zážitok “ Dnes som mal možnosť vidieť inšpiratívnych ľudí z rôznych oblastí verejného života. Som rád, že si našu prácu v Námestove všimli aj iní ľudia a rozhodli sa nás oceniť. Je to pre nás motivácia do ďalšej práce.”

“ Na udeľovaní ocenení celoslovenského rozmeru som bola prvýkrát. Mala som možnosť podeliť sa s mladými ľuďmi z Púchova či Kátloviec a inšpirovať sa do našej ďalšej činnosti,“ povedala Alžbeta Tomčíková z Rady Zábiedovskej Mládeže.

Ocenenie získali aj ďalšie osobnosti a subjekty:

V kategórií: Aktívny mládežník: Jakub Naňák – predseda Mládežníckeho parlamentu mesta Púchov, František Brezo – mládežnícky delegát Slovenska v Kongrese lokálnych a regionálnych samospráv Rady Európy, Radoslav Blaško – predseda Študentského parlamentu Košického kraja, Darya Liutkevich –  členka Stredoškolského parlamentu Prešovského samosprávneho kraja, Sofia Michňáková – koordinátorka Stredoškolského parlamentu Prešovského samosprávneho kraja, Martin Sedlák –  člen mládežníckeho parlamentu mesta Nitra, Tadeáš Petrášek –  člen celoslovenskej revíznej rady Federácie skautov Európy, Andrea Martinková – členka organizácie Future Generation Europe.

V kategórií: Aktívny občan: Karina Grobarčíková – koordinátorka aktivít rodinného centra Drobček, Alena Strýčková –  riaditeľka Centra voľného času v Púchove, Karin Ternovszká – vedúca Tekovskej knižnice v Leviciach.

V kategórií: Top líder samosprávy : Marek Bajči – poslanec obecného zastupiteľstva v Žaškove, Irena Kováčiková –  poslankyňa mestského zastupiteľstva v Púchove, Miloš Čobrda –  starosta obce Hlboké.

V kategórií: Obec/ mesto s najpriateľskejším vzťahom k mládeži: mesto Nové Zámky a obec Košeca.

V kategórií: TOP Projekt: Živý priestor v Námestove,  Čas pre seniorov, Nízkoprahový program pre deti a mládež CIRKUS, Mini Erazmus.

V kategórií: Top subjekt, neformálnu skupinu: Rada Zábiedovskej Mládeže, Mládežnícky parlament mesta Púchov, Školský parlament pri Gymnáziu, Golianova 68 Nitra